Katero joga podlogo izbrati za vadbo?

To je bilo vprašanje, ki sem ga po nekaj mesecih redne joga prakse, zastavila svoji joga učiteljici in vprašanje, ki ga dandanes kot joga učiteljica tudi sama zelo pogosto prejmem.

Nasvet, ki sem ga prejela od takratne joga učiteljice, je enak nasvetu, ki ga dajem tudi sama, ker še danes vadim na enaki znamki in vrsti podloge kot na začetku. V tem članku ti podajam moje osebno mnenje in predstavljam dve vrsti joga podlog, ki jih sama uporabljam. Seveda pa je na trgu toliko različnih in vsakemu ne ustreza tista, ki ustreza meni. Lahko pa vseeno upoštevaš nekaj nasvetov, ki pridejo prav pri nakupu kvalitetne joga podloge, ki ti bo služila dolgo in predvsem, ki ti bo pri joga praksi pomagala in ne oteževala dodatno (ker npr. drsi).

Pri nakupu joga podloge bodi pozoren/a na ti dve stvari

  • OPRIJEM — na podlogi, ki ne drsi in ima dober oprijem (to zame pomeni takšen oprijem da imaš občutek, da si se kar prilepil nanjo in stopala ali dlani nikamor ne drsijo) je vse skupaj lažje izvajati! Na takšni podlogi se tudi naučiš pravilne izvedbe položaja in se ne ukvarjaš z motečimi faktorji, ki jih lahko prinese podloga slabšega oprijema in kvalitete.
 
  • DEBELINA — že res, da so debelejše podloge prijaznejše za tvoja kolena in komolce, a kaj ko je na njih tudi težje loviti ravnotežje. Sama sem z leti prakse prešla na vse tanjše podloge in danes najraje vadim na 1,5 mm. Večini vadečih pa svetujem uporabo 4 ali 5 mm podlog in ne debelejših. Če te kljub temu še vedno bolijo kolena, svetujem uporabo specifičnih manjših pripomočkov (ali brisačo), ki jih lahko vmes podstaviš podnje.

Moji dve najljubši joga podlogi

Obe sta znamke Manduka (ki jo je pred 25 leti v Kaliforniji ustanovil joga učitelj in arhitekt Peter Sterios) in uporabljam ju pri svoji praksi joge, ko potujem in pri poučevanju v studiu.

Vse se je začelo z eKO LITE 4 mm

Narejena je iz naravnih materialov in zame najboljša, ker ima izjemno dober oprijem. Debelina je ravno pravšnja! Ker je iz naravnih materialov je treba pozorno skrbeti za njo in to pomeni, da je ne puščam na sončni svetlobi ter jo vsaj 1-krat tedensko prebrišem (z vodo in krpo ali naravnim čistilom). Na njej poučujem in vadim vsak dan, zato se seveda poznajo sledovi uporabe, ampak še vedno ohranja svojo kakovost in videz.

Ko potujem gre z mano eKO superlite 1,5 mm

Tako tanka, da jo lahko zložiš in dodaš med oblačila v kovček! Enako dober oprijem le da je ta še tanjša in lažja, zato je idealna, če se z njo kam odpravljaš. Vse ostale lastnosti so enake 4 milimeterski. Če pa ti je res pretanka, lahko pod njo postaviš kakšno drugo podlogo in bo lažje.

Kaj pa PRO podloge?

Ne to niso tiste, ki so za PRO-fesionalce … no morda je bilo sprva tako mišljeno, a na njih lahko vadi vsak! Tudi te podloge sem sprobala, uporabljala, ampak me niso prepričale, zato sem ostala pri eKO (vendar spet — to je samo moje mnenje). Imajo veliko prednosti (ena izmed njih je doživljenjska garancija) in mnoge vadeče so zelo zadovoljne z njimi.

O izboru svojih joga podlog sem se razgovorila tudi v našem Body & Mind Online Studiu. Video je dostopen za registrirane člane.

Še nekaj zanimivosti o Manduka joga podlogah

  • Manduka podloge PRO™, PROlite® and PRO Travel yoga imajo doživljenjsko garancijo
  • PRO podloge so narejene iz PVC materialov, ki imajo certifikat STANDARD 100 OEKO-TEX®, ki je 100% LATEX FREE, ročno narejene brez emisij v Nemčiji
  • eKO podloge so narejene iz biorazgradljivega naravnega kavčuka z ne-toksičnimi sestavinami in non-AZO barvili, 99% LATEX FREE.
  • Kar nekajkrat na leto lansirajo nove kolekcije in barve podlog, ki jih tudi hitro razprodajo — spomladi in poleti izdajo bolj žive barve, jeseni in pozimi pa bolj nežne in temnejše barve. Ob razprodaji stare kolekcije nudijo tudi dobre popuste (do 30%).
  • Moje osebno mnenje in opažanja vadečih: pri izboru barve se morda izogibaj temnejših odtenkov, ker se na njih bolj vidijo madeži.
  • Površina eKO ali PRO podloge ne absorbira vlage. Zaradi tega je lahko podloga spolzka, če se veliko potiš v dlani/stopala, zato je priporočeno, da jo kombiniraš z brisačo za roke, da absorbira vlago in zagotovi dodaten oprijem, ali da med vadbo naneseš joga gel za oprijem.

Preden greš, imam nekaj zate: 15% popust!

V joga svetu mnogokrat tudi slišiš trditve, da ni važno na kakšni podlogi prakticiraš ali v kakšnih oblačilih ali kje. To je seveda vse res. Vseeno pa večini izmed nas joga podloga predstavlja nek poseben prostor in lahko vpliva na kakovost naše prakse. Upam, da tudi zase najdeš takšno, ki bo služila namenu, šla s tabo povsod, ti olajšala prakso ter ostala s tabo leta in leta.

Če te Manduka joga podloge ali drugih pripomočki pokličejo, lahko pri nakupu v njihovi spletni trgovini uporabiš mojo kodo KIMJOGA in izkoristiš 15% popust!

deli objavo:

Facebook
Twitter
Pinterest

Ostale objave